Siikalahti 1930

Click here to edit subtitle

Siikalahti - menneet pelit

Siikalahti 1918 -pelisarja (pj Miira O.)

Siikalahti 1918 osa 1: Päin nousevan Suomen rantaa

Tammikuussa 1918 kokoontui Siikalahden vallasväki Dahlbergin kartanolle juhlistamaan uutta vuotta sekä vapaata Suomea: nyt alkaisi uusi aikakausi, uusi lehti historiankirjassa. Juhlatunnelmaan heittivät kuitenkin yhä varjonsa työväentalolla pidettävät vertatihkuvat palopuheet sekä Kouvolassa ja muissa vanhoissa varuskuntakaupungeissa luuhaava venäläinen sotaväki. Insinööri Vaskiveden aloitteesta perustettu Siikalahden suojeluskunta herätti toivoa ja luottamusta: löytyi sentään nuorisosta isäinmaallista intoa ja halua puolustaa tarvittaessa vaikka ase kädessä nuoren valtion itsenäisyyttä . Maamme-laulu ja Jääkärimarssi kajahtivat komeasti Siikalahden kartanolla.
Siikalahti 1918 osa 2: Väki voimakas

Vuosi 1918 alkoi synkissä merkeissä juuri saavutetusta itsenäisyydestä huolimatta: maata koetteli elintarvikepula ja Siikalahdellakin nälkä oli hiipinyt Sahankylään ja torppiin. Ja kaiken kukkuraksi kylälle oli nyt perustettu porvarien lahtarikaarti! Siikalahden työväenyhdistys päätti yksimielisesti, että myös punakaarti olisi aseistettava ja työväen itse ryhdyttävä elintarvikelain sallimiin viljatakavarikkoihin. Komeasti kajahti Kansainvälinen työväentalolla ja toiveikkain mielin läksivät sahalaiset ja torpparit kokouksesta koteihinsa: varokoot porvarit ja riistäjät, köyhälistö ei enää alistuisi osaansa!
Siikalahti 1918 osa 3: Kuka häntä jää kaipaamaan?

Punainen hallinto on kukistunut myös Siikalahdella keväällä 1918 kun Vaasan senaatin joukot vapauttivat Kouvolan ja ympäröivän maaseudun. Oli tullut aika maksaa rikoksista ja kenttäoikeus kokoontui Siikalahdellakin lukemaan lakia. Armo kävi kuitenkin oikeudesta monen kohdalla, vaikka monen valkoisen hampaat kirskuivatkin sitä kuunnellessa - eikö murhamiehiä ja ryöväreitä saada tilille teoistaan? Mutta viimeisen sanan sanoi valkoisen armeijan luutnantti Anttola ja se sana annettiin tuomittujen punavankien edessä teloitusryhmälle: "Tulta!"

Siikalahti 1930 -pelisarja (pj Teppo S.)

Siikalahti 1930 osa 1: Vapautemme vartijat

Siikalahden vapaussodan voitonjuhlassa työväenyhdistyksen delegaatio aiheutti välittömästi pahennusta punalippunsa kanssa ja arat toiveet oikeiston sekä vasemmiston välisten haavojen umpeutumisesta osoittautuivat pian myös pelkästään utopistiseksi unelmoinniksi. Siikalahden suojeluskunnan häätäessä kalevalaiseen tyyliin työväenyhdistyksen sekä sosialidemokraattisen liikkeen edustajat juhlista tuli selväksi, ettei näiden kahden ryhmän välillä tule olemaan rauhaa ainakaan muutamaan vuoteen vielä: entiset valkoiset yhä jaksoivat muistaa vihalla ja halveksunnalla kaikkea sitä, mitä työväki oli tehnyt ja pilkata työväen kokemuksia; ja entiset punaiset vaativat nyt selkein äänenpainoin valkoisen puolen kaikkein pyhimmässä juhlassa sodassa teloitettujen ja murhattujen kunnian palauttamista. 

Siikalahti 1930 osa 2: Taistojen tiellä