Siikalahti 1930

Click here to edit subtitle

Siikalahti 1930 osa II: Taistojen tiellä

31.1.2015 Ahtelan leirikeskuksessa Sauvossa

Eletään alkuvuotta 1931 ja oikeistolaiset tuulet puhaltavat ylitse nuoren tasavallan. Lapualla on jo sosialistinuorten paitoja revitty, kommunistilait astuivat voimaan hankaloittaen entisestään työväenliikkeen toimintaa ja fasismi on vahvistumassa Suomessa, jossa pitkä talouskasvu on taittumassa lamaksi. Nyt tarvittaisiin työväen yhteisrintamaa, mutta Siikalahden työväenyhdistystä repivät raivoisat riidat ja poliittisten ryhmittymien välinen valtataistelu. Katsoako Neuvostoliiton suuntaan vaiko länteen? Sitoutuako luokkataisteluun vai toimiako vallitsevan järjestelmä puitteissa?

Siikalahden maalaiskylä Kouvolan kupeessa vältti sisällissodan pahimmat melskeet, mutta missään Suomessa ei päästy kokonaan pakenemaan vuoden 1918 tapahtumia - ei myöskään Siikalahdella, missä valta vaihtui punaisesta valkoiseksi keväällä 1918 kenttäoikeudenkäyntien saattelemana. Koko 20-luvun ajan ovat ristiriidat kyteneet hiljakseen, väki on palannut työväentalolle, vankileireiltä elossa selvinneet vapautuivat 20-luvun alkuvuosina, sahan ammattiosasto ja Siikalahden työväenyhdistyksen toiminta on saatu elvytettyä ja sosialidemokraatit saivat enemmistön kunnanvaltuustoon vuoden 1928 kunnallisvaaleissa. Mutta Siikalahden suojeluskunta on yhä voimakas vaikuttaja kylällä, sahanjohto murtaa lakot ja kunnanvaltuutettujen toimintaa on häiritty ja estetty. Työväentalolla seurataan huolissaan uutisia Suomesta ja maailmalta, eikä oman kotikylänkään tilanne näytä hyvältä. Samaan aikaan kommunistit pyrkivät lisäämään vaikutusvaltaansa etenkin sahalaisten parissa kun taas sosialidemokraatit käyvät ankaraa kamppailua pitääkseen työväenyhdistyksen hallinnassaan - joskaan edes sosialidemokraattien rivit eivät ole yhtenäiset. Joku irvileuka onkin todennut, että verisimmät taistelut käydään työväentalon seinien sisällä, ei lahtareita vastaan. 

Mutta vaikeasta poliittisesta tilanteesta ja sisäisistä kiistoista huolimatta työväentalolla on ainakin vilkasta toimintaa. Nyt tammikuun viimeisenä lauantaina, eli kansalaissodan (tai luokkasodan tai punakapinan) syttymisen vuosipäivänä ja nuoriso-osaston mainostaman LLL-viikon päätteeksi, työväentalolla järjestetään iltamat, joita kylällä onkin jo kaivattu: iltamat ovat tilaisuus nähdä tuttuja, tavata ystäviä, heilastella, selvitellä välejä, hoitaa valonarkojakin liiketoimia, vaihtaa kuulumisia ja pitää hauskaa. Luvassa on paitsi puheita myös kevyempää ohjelmaa: työväenteatteripiiri esittää näytelmän "Lenin ja Suomi" ja ohjelmassa on laulua ja runonlausuntaa, ehkä päästään oikein tanssimaankin.
Osa väestä paheksuukin, että iltamat ovat nykyään nuorille pelkkä tekosyy tanssia, heilastella ja käydä nurkan takana naukkailemassa salaviinaa, mutta suurin osa kyläläisistä on vain mielissään kun iltamat tarjoavat tilaisuuden hauskanpitoon.


Samalle päivälle ennen iltamia on työväentalon varauskalenterin mukaan päällekäiset tilavaraukset niin työväeyhdistyksen hallituksen kokoukselle, nuorisoliiton kokoukselle, työväen opintopiirille, sahan ammattiosaston neuvonpidolle, työväen teatteriseuran harjoutuksille ja juhlakomitean kokoukselle. Työväentalon vahtimestari totesikin varauskalenteria katsoessaan, että päivä tullee alkamaan tappelulla tilavarauksista, työväenliikkeen suunnasta ja eri ryhmittymien painoarvosta. *


Taistojen tiellä on noin 30 hengen larppi, joka keskittyy työväenliikkeen sisäisiin kiistoihin ja hajaannukseen kasvavan poliittisen väkivallan uhkan alla 1930-luvun Suomessa. Peli ei kuitenkaan ole pelkkää politiikkaa, vaan hahmosta riippuen pääpaino on ihmissuhteissa, muissa juonissa tai poliittisessa väännössä. Ilmoittautumislomakkeessa pyritään siksi kartoittamaan mahdollisimman tarkkaan, mitä kukin pelaaja peliltä haluaa.  Siikalahti 1918 -pelisarjan hahmon pelaamista voi halutessaan jatkaa tässä pelisarjassa (paitsi, jos hahmo teloitettiin pelissä), muutama Vapautemme vartijoiden hahmo voi olla pelissä mukana, tai peliin voi ilmoittautua pelaamaan ihan uutta hahmoa. Suurin osa hahmoista on uusia, joten niin uudet kui vanhatkin pelaajat ovat tervetulleita mukaan!


Pelimaksu tullee olemaan noin 20 euroa.Taistojen tiellä -pelin pääpelinjohtajana toimii Miira O., jonka kanssa pelinjohtotiimissä toimivat 1930 -pelisarjan pääorganisaattori Teppo S. sekä hahmokirjoittajat Eetu K. ja Henrik T. Pelinjohdon tavoittaa mm. sähköpostilla osoitteesta  siikalahtigm [at] gmail.com.