Siikalahti 1930

Click here to edit subtitle

osa III: Vannottu vala

Pelataan 7.3.2015 Louhelan leirikeskuksessa

Pojat, vala on vannottu ja vala pitää tuonelaan asti! Kun vannoitte valat siniristilipun alla ja toistitte pyhät sanat, sitouduitte ikiajoiksi Suomenmaata puolustamaan. Nyt ei saa luovuttaa ja heittäytyä valapatoksi! Suojeluskunta suojelee omiaan ja toisiaan ja koko Suomea punaiselta pedolta!

 - suojeluskuntalaiset puhumassa toisilleen

Nyt palautetaan oikeudenmukainen meininki tähän maahan viimeinkin! Hallitus on löysien pelkureiden hallussa, eduskunta täynnä maanpettureita! Suomen uskollisten poikien on aika nousta ja pelastaa Suomi tällaisilta vehkeilijöiltä! Se mikä alkoi 1918 ei tule päättymään ennen kuin sosialismi ja puna-aate on viimein kitketty kaikkialta!

 - kutsu aseisiin Mäntsälän julistettua uhkavaatimuksensa

Hyvä herra, te olette vannonut valan Jumalan ja oikeuden edessä. Te vannoitte puhuvanne vain totta ja tämä tuomioistuin tulee vaatimaan, että pidätte valanne, oli se kuinka noloa tahansa ystävienne kannalta.

 - Kouvolan käräjäoikeuden yleinen syyttäjä

Herra Presidentti, antakaa minulle käsky ja tämä kapina kohtaa arvoisensa lopun.

 - sotaväen päällikkö kenraaliluutnantti Aarne Sihvo

Mäntsälän kapina on alkanut.

Siikalahti 1930 osa III: Vannottu vala sijoittuu vuoteen 1932 maaliskuun alkuun, jolloin Mäntsälässä oli noustu kapinaan Suomen hallitusta vastaan ja Lapuan liikkeen innoittamat suojeluskunta- ja oikeistoaktivistit vaativat hallituksen kaatamista ja uutta hallintoa valtakuntaan. Pelissä tarkastellaan Siikalahden pienen maalaiskunnan edesottamuksia Mäntsälän kapinan aikana ennen kuin tasavallan presidentti Svinhufvud kuivatti koko kapinan kokoon radiossa pitämällään puheella.


Siikalahden suojeluskunta on kuluneiden muutaman vuoden aikana, osittain virkavallan siunauksella, ajanut paikallisen työväenyhdistyksen kovin ahtaalle ja kunnanvaltuustokin, joka vielä 1930 alkuvuonna oli sosialidemokraattivoittoinen, on nyt oikeiston käsissä (joskin edelleen maltillisia ja sosialidemokraattisia elementtejä on mukana). Presidentti Ståhlbergin muilutuksesta ei ole pitkäkään aika ja siitä kohistaan edelleen Siikalahden oikeistopiireissä: maltilliset ja jopa vähän tiukemmatkin oikeistotahot ovat tuoneet esille pettymyksensä Lapuan liikkeen toimiin Ståhlbergin suhteen ja Siikalahdella on vahvan oikeistosiiven nousu pysähtynyt ja jopa kokenut takapakkia. Mutta se on edelleen vielä voimissaan, vaikka ei olekaan lähtenyt avoimesti kapinaan, toisin kuin Mäntsälässä ja muutamalla muulla paikkakunnalla. 


Siikalahden asukkaita on järkyttänyt kapinan lisäksi Siikalahden Lotta Svärd -osaston puheenjohtajan Emily Heiskasen joutuminen oikeuteen syytettynä kunnianloukkauksesta ja laittomasta uhkauksesta SDP:n kunnanvaltuutettua Rauha Viljasta vastaan. Kylällä on totuttu oikeiston ja vasemmiston väliseen naljailuun ja joskus kovinkin kovasanaiseen piikittelyyn, mutta Heiskanen todistetusti solvasi Viljasta ryssänhuoraksi ja punikkiäpärien ämmämuoriksi, joka tulisi heilauttaa Neuvostoliiton rajan toiselle puolelle mieluiten siten, että jäisi ainakin muutama kehonosa Suomen puolelle muistoksi. Viljanen on vienyt nyt asian oikeuteen ja oikeudenkäyntiä odotetaan jännittyneessä, tuohtuneessa tunnelmassa: mikä tulee olemaan rouva Heiskasen tuomio, sillä välttääkään sitä nyt ei voi, niin paljon on todistusaineistoa naista vastaan, solvaaminen kun tapahtui kunnanvaltuuston kokouksen loputtua monen todistajan silmien edessä ja nimismiehenkin läsnäollessa. 


Väki on nyt kokoontunut kuulemaan oikeuden istuntoa ja paikalla on moni suojeluskuntalainen täydessä univormussaan sekä lotta parhaimmissa kenttävaatteissaan. Asiankantajaosapuoli ei kuitenkaan aio taipua eikä hätkähtää, vaikka kapinauutiset ovat tietysti saavuttaneet myös työväenyhdistyksen ja SDP:n valtuutetut. 


Pitääkö suojeluskunnan ja lottien vala yhtenäisyydestä ja aseveljeydestä, vai onko vala Raamatun päällä ja Suomen leijonan valvoessa silti voimakkaampi?